De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Red Dot Design Award

Je hebt er vast wel eens van gehoord; de Red Dot Design Award. Een van de belangrijkste en meest prestigieuze prijzen binnen de designwereld, ook wel ‘de Oscars van product design’ genoemd. Wellicht heb je een product thuis dat deze prijs heeft gewonnen; mooi, je hebt oog voor design, kwaliteit en innovatie. De komende weken lichten we een aantal mooie design producten uit die de Red Dot Design Award hebben gewonnen. Lees hier meer over de Red Dot Design Award.

De Red Dot Design Award is een internationale prijs voor design die sinds 1955 jaarlijks uitgereikt wordt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen. Jaarlijks zijn er ongeveer 11000 inzendingen uit 61 landen. Er zijn drie categorieën waaronder productdesign, designfirma's en designconcepten. Zowel digitale ontwerpen (websites en apps), als apparaten komen in aanmerking. Winnaars kunnen zich het "Red Dot-label" toemeten en verschijnen in het Red Dot-jaarboek. Kijk hier voor de winnaars van 2017. In 2017 gingen zesentwintig Red Dot Awards naar Nederlandse designs. Tot de winnaars behoren onder meer de bureaus Achtung, Uselab, Born05 en Cleverfranke.

De komende weken zullen we een aantal producten uitlichten die de Red Dot Design Award hebben gewonnen voor Productdesign.  


Productdesign / designteam
Deze categorie bestaat sinds 1955 en was tot 2000 gekend als "Design Innovationen". De categorie Productdesign is onderverdeeld in 48 categorieen; van mode tot accessoires, meubels, interieur architectuur, en huishoudelijke apparaten. De winnende producten worden tevens tentoongesteld in het Red Dot Design Museum in de gebouwen van het voormalige steenkoolcomplex "Zollverein" te Essen.
In deze categorie worden ook designteams ("Red Dot: Design Team of the Year") gekozen die door hun ontwerpen invloed hadden op de wereldmarkt.

Communication design
Sinds 1993 wordt deze prijs uitgereikt waarbij reclame, media en geluidsdesign en bedrijfsstijl centraal staan.
Binnen deze categorie worden sinds 2008 ook designbureaus (""Red Dot: Design Agency") gekozen die binnen het milieu invloed hadden. Deze ontvangen de "Stylus". De organisatie houdt ook een lijst bij hoe succesvol de verschillende designbureaus zijn. Deze ranking wordt bepaald aan de hand van de productiviteit en kwaliteit van de laatste vijf jaar.

Designconcept
Sinds 2005 worden ook concepten of vernieuwende visies en ideeën bekroond. Hierbij staan nieuwe bewegingen en opkomende talenten centraal.

Lees meer op http://www.red-dot.sg/en/?gclid=EAIaIQobChMI0sbg7czw2QIV08qyCh1kwAG_EAAYASAAEgJFt_D_BwE