De makelaar van Twente
De makelaar van Twente

Friday Free: Verkoop tips

Een nieuw jaar, nieuwe kansen om je dromen te realiseren. Misschien vind je dit jaar wel jouw droomhuis!? De vraag naar koopwoningen blijft onverminderd hoog en de huizenprijzen stijgen nog steeds. Voor veel huizenbezitters lijkt dit dan ook hét moment om hun huis te verkopen. Heb jij ook plannen om te verhuizen? Zet deze tips op je to do-lijst voordat je jouw huis in de verkoop zet.


webhuis-verkopen-2
1. Eerst kopen, dan verkopen
Wanneer je je huis verkoopt, wil je daar meestal een andere woonruimte voor terug. In de huidige krapte op de huizenmarkt kan het slim zijn om éérst je nieuwe huis te kopen en dan pas je oude huis te verkopen. Je betaalt dan wel een tijdje dubbele lasten, maar hebt in elk geval de zekerheid van een dak boven je hoofd als jullie huidige woning snel verkocht wordt.

Heb je daar geen budget voor, dan kan een tijdelijke (huur)woning een optie zijn. Of overleg met de kopers van jullie huidige huis zodat de datum van de overdracht wat verder weg is. Op die manier heb je wat speling om zelf ook een nieuwe woonruimte te vinden.

2. Opruimen en klussen
Voor de verkoop van je huis is het belangrijk dat het er clean en zelfs wat onpersoonlijk uitziet. Zo kunnen potentiële kopers zich beter voorstellen of jouw huis bij hen past. Dat je daarom het beste je foto’s weg kunt halen, wist je waarschijnlijk al, maar eigenlijk moeten alle losse prullaria worden opgeborgen. Denk aan de waterkoker op het aanrecht, maar ook de tandenborstels in de badkamer en de boeken op je nachtkastje. Ga kritisch door de ruimtes en kijk meteen wat er aan meubels (tijdelijk) weg kan. Mogelijke kopers moeten het idee krijgen dat hun eigen spullen er met gemak passen. Misschien kun je je spullen tijdelijk bij familie of vrienden kwijt, of huur een opslagruimte.
Ook is dit het ideale moment om nog gauw alle achterstallige klusjes in huis aan te pakken. Dus kijk of de muren en kozijnen nog een verse lik verf kunnen gebruiken, laat de voegen van de badkamer opnieuw voegen, haal de dakgoot leeg en zet die losse plinten vast.

3. Beelden zeggen meer
Om op te vallen bij huizenzoekers is het belangrijk om mooie foto’s en eventueel video’s te (laten) maken. Dit geeft potentiële kopers direct een duidelijk beeld van je huis. Meestal neemt een verkoopmakelaar dit uit handen. Als je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen, kun je ervoor kiezen om zelf foto’s te maken met een goede camera of nog beter: huur een fotograaf in. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om 360˚ foto’s van je woning te laten maken. Kijkers hebben dan de mogelijkheid om de kamer helemaal rond te kijken en krijgen een interactieve tour door jouw huis.
Verder is het handig om een plattegrond te laten maken. Wanneer tekst en beeld helemaal compleet zijn, levert dat meer geïnteresseerden op. En je voorkomt ermee dat je straks mensen op bezichtiging krijgt met woonwensen waar jouw huis helemaal niet aan voldoet.

4. Je hypotheek mee verhuizen
Als doorstromer kan het gunstig zijn om je ‘oude hypotheek’ mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Een hypotheekadviseur kan voor jouw persoonlijke situatie bepalen of je daarvoor in aanmerking komt en of het in jouw geval gunstig is om gebruik te maken van zo’n verhuisregeling. Of vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Bron: (in samenwerking met Argenta):   https://www.vtwonen.nl/inspiratie/5-dingen-niemand-vertelt-als-huis-gaat-verkopen/